A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2016-ban indította el Maradék nélkül programját, amely azóta Magyarország nemzeti élelmiszerpazarlás-megelőzési programjává nőtte ki magát. A program fő célja, hogy mérsékelje az élelmiszerpazarlást hazánkban és Európában egyaránt, ezért a Maradék nélkül program keretében:
- Nyomonkövetjük a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét.
- Kiemelt figyelmet fordítunk a gyermekkori szemléletformálásra, ezért széleskörű oktatási programot működtetünk, amelyben a pedagógusok a legfőbb partnereink.
- A háztartásokat figyelemfelkeltő és motiváló üzenetekkel, gyakorlatias ötletekkel és hasznos ismeretekkel segítjük az élelmiszerpazarlás csökkentés útján.
- Összegyűjtjük és népszerűsítjük az élelmiszerpazarlás megelőzésének jó gyakorlatait az élelmiszerlánc valamennyi szereplője számára.
- Együttműködünk más élelmiszerpazarlással foglalkozó hazai és nemzetközi programokkal.
További információ és pazarláscsökkentő tippek: maradeknelkul.hu