„Minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár…”

Szinte mindannyian tudjuk, hogy az ökológia normál működéséhez alapvető szerepet töltenek be a rovarok, bogarak. Nélkülük bizony az élet sem működne a megszokott kerékvágásban… Egyes kutatások szerint ezek az apró lények egy évszázadon belül eltűnnek a Föld színéről.

Mi történik akkor, ha már nincs több rovar és bogár? Nem lenne gyümölcs, csoki, hús. Az állatok tetemei és a halott növények is lassabban oszlanának el, valamint az emberiség nem élhet túl a rovarok nélkül. Az ENSZ IPBES jelentése szerint az 5,5 millió faj, közel 10% áll a kihalás szélén. A kihalás üteme a rovaroknál, bogaraknál nyolcszor gyorsabb, évente 2,5%-al csökken a mennyiségük!

A Magyar Rovartani Társaság a Bogárháton programjuk keretein belül arra törekednek, hogy felhívják erre az emberek figyelmét. Az ökoszisztéma egyik fő alappillérének, a rovarvilágnak, mint az állatvilág hátrányos helyzetű osztályának a megismertetését, elfogadtatását, a kis élőlények – és rajtuk keresztül a természet egésze iránti felelősségérzet kifejlesztését valósítja meg játékos formában, a közvetlen megtapasztaláson keresztül.
Főbb témakörök:
– Az ízeltlábúak, ezen belül a rovarok különleges világának, a kapcsolódó növény- és állatvilág, természeti környezet, vízkészlet védelmére vonatkozó hasznos, érdekes információknak a megismertetése interaktív, szórakoztató formában.

bogarhaton-az-okozsibongon1– A rovarok csoportos, szervezett, összehangolt működésén keresztül az együttműködés, az egymásra utaltság, a segítségnyújtás fontosságának, a családi összetartozás élményének megtapasztalása a rovarok bőrébe bújva (méhecske, hangya).

Környezetvédelem, a fenntarthatóságra nevelés és a felelős gondolkodás megismertetése.

1. Nagy, élethű makettek bemutatása
Egy óriási bogár vagy hangya látványa szinte minden gyermeket lenyűgöz. A 20-50 cm közötti maketteket megfoghatják, megsimogathatják és megvizsgálhatják a látogatók.
2. A rovarok életéhez kapcsolódó játékok
Ki lehet próbálni, hogy iszik a lepke a pödör nyelvével, egy hosszú 5 m-es vékony gumicső segítségéve. Miként szedi a leveleket a hernyó. hogy érezheti magát egy szarvasbogár lárva a földalatti járatában 4 évig, hogy kapja el áldozatát a karolópók.
3. Élő ízeltlábúak vizsgálata, „simogatása”.
A foglalkozás csúcspontja, amikor az igazi élő rovarok is előkerülnek. A mai kisgyermek –de a felnőtt is – egyre kevesebbet találkozik élő bogárral, vagy más ízeltlábúval, és az sem mindig pozitív találkozás. Egy igazi botsáskát, rózsabogarat, vagy nünükét lehet megsimogatni, ami csodálatos élmény. Kézbe fogni, közelről tanulmányozni a lábát, szemét, szárnyát, olyan tapasztalat, amit egy átlagember ritkán él meg.

Ha fiatal korban sikerül azt elérni, hogy valaki „nyitott” szemmel nézzen a világra, akkor biztosak lehetünk benne, hogy felnőtt életében is figyel majd a természetre és óvja is azt.

A Bogárháton Bemutatók program egésze Sasvári Zoltán és Sasváriné dr. Borbíró Katalin szellemi terméke. Több évtizedes természet- és környezetvédelemben és oktatásban szerzett tapasztalat eredménye. A játékok elkészítésében fejlesztőpedagógus és gyógypedagógus segített, szakmai segítséget a Magyar Rovartani Társaság nyújtott. A bemutatókról a www.bogarhaton.hu honlap ad részletes tájékoztatást.

Gyere el Te is március 27-én az Öko Zsibongóba és találkozz az élő rovarokkal!