Zsibongás a Városligetben: most vasárnap valami új és valami igazán régi alkot tökéletes egyveleget az Olof Palme sétány legnépszerűbb rendezvényén az Öko Zsibogón!

Ahogy telnek-múlnak a hónapok, s az Öko Zsibogó újra, meg újra megnyitja a képzeletbeli kapuját a tudatos és a környezetükért felelősséget vállaló fogyasztók előtt, úgy terjed a rendezvény híre szájról szájra, sőt szívről szívre. Azért merjük ezt a kifejezést használni, mert bizony, aki egyszer betér az Öko Zsibogóra, annak szívügye lesz a rendezvény, s újra meg újra visszavágyik közénk a Városliget eme pompás szegletébe. Elgondolkodtunk, hogy mi lehet ennek a különösen erős vonzalomnak az oka. Hogy miért szeretik annyira az emberek az Öko Zsibogót?
Talán a színes gyermekprogramok, melyek játékos formában vezetik be az öko-okosságot a kicsik életébe…
Talán az Anya tuning és az Apa megőrző, mely mindkét szülőnek biztosít némi jól megérdemelt énidőt…
Talán a szakembereink, akik napi szinten használható tippek és trükkök formájában adják át a környezettudatosság és az egészséges életmód alapelveit…

 

apak-napja-az-okozsibongon1

Vagy az ételek, hiszen nem utolsó sorában azért gyűlünk össze hónapról hónapra, hogy jókat együnk, s megtöltsük a következő hetekre a kamrát…
Vagy talán, ezek mindegyike, sőt még ennél is több: az az egy igazán fontos dolog, amit sehol máshol, semmilyen boltban, bevásárlóközpontban, szupermarketben vagy szaküzletben nem kaphat meg az ember. Az Öko Zsibogó újra közös családi élménnyé varázsolja az élelmiszer beszerzését és minden ehhez kapcsolódó momentumot! Elég bemennünk egy nagyobb élelmiszerüzletbe és láthatjuk mekkorát fordult a világ az utóbbi évtizedekben. A boltok végeláthatatlan és sokszor áttekinthetetlen kínálatában magányos Édesanyák hadakoznak a mielőbbi „szabadulásért”. Szinte futnak az Anyukák, úgy tolják a nagy nehéz bevásárlókocsikat, melyek már méretük alapján is arra ösztönöznek, hogy minél több felesleges tétellel töltsük meg őket. Futnak, nyomják maguk előtt a nehéz vasszekeret, közben idegesen cikázik a szemük a lista, a polcok tartalma és az okosóra kijelzője között. 20 percük van végezni, utána menni kell a kicsikért az edzésre/az iskolába/a magántanárhoz.
Nincs sem idő, sem lehetőség igazán jó döntéseket hozni, ráadásul a család többi tagja nem része a beszerzésnek, ők már csak a vacsora formájában szembesülnek Anya erőfeszítésével, ezért aztán nem is becsülik igazán, amit elérjük raknak.

apak-napja-az-okozsibongon2

Régen nem így működött a világ! Ki-ki a maga módján, de hozzájárult, hogy finom étel kerüljön az asztalra. Volt, aki a kertészkedésbe segített be, más összeszedte a tojást, ott voltak a gyerekek a befőzésnél és fejtették a borsót meg a babot, miután leszüretelték a kert kincseit. Még az étel íze is más volt, hiszen a családban mindenki érezte, hogy az az övé, a sajátja.
Ezt a közös élményalapot teremti meg az Öko Zsibogó! Anya végre nem egyedül vásárol, hanem ott van Apa és a gyerekek. Közös döntések születnek, jobban megismerik a saját és egymás ízlését a családtagok, az ételhez pedig élmény társul. Az ilyen élelmiszer nem vész kárba otthon, nem kerül kukába miután lejárt a szavatossága, helyette szeretettel és örömmel fogyasztják el a családtagok.
Ezt az ősrégi értéket adja vissza az Öko Zsibogó a fővárosiaknak, s ezért olyan népszerű ez a rendezvény!
A régi hagyományokat persze mindig ki kell, hogy egészítsék olyan új ötletek, szokások melyek felemelik az ember lelkét és magasabb szinte emelik a közösséget.

 

apak-napja-az-oko-zsibongon3

Hiszünk benne, hogy az Apák napja pontosan egy ilyen új hagyomány lehet, hiszen az Édesanyák mellett az Édesapák is maximális megbecsülést, szeretetet és tiszteletet érdemelnek, melynek fontos eleme egy saját ünnepnap!

A júniusi Öko zsibogó fókuszában tehát a csodálatos Édesapák állnak, akiket meglepetés ajándékkal és kiemelt figyelemmel tüntetünk ki ezen a szép ünnepnapon.Találkozzunk vasárnap az Olof Palme sétányon 11 és 18 óra között!

Ferenczy Boglárka