„Egyedül kevés vagyok, hogy változtassak”– mondta egy milliárd ember
Vagy fordítsuk le másképp, ahogy a Föld napja jelmondata is szól: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?!”

Mint minden évben, idén is április 22-én, ünnepeljük a Föld napját, ezúttal 51. alkalommal. Egyik kiemelkedő témája a biológiai sokféleség megőrzése. De mi is az a Föld napja? Az Earth Day Network koordinálja, 175 országban tartják, Magyarország pedig 1990 óta csatlakozott a kezdeményezéshez. A Föld napja ötletét John McConnell vetette fel 1969-ben egy UNESCO konferencián, San Franciscóban. A Föld napját első ízben 1970. március 21-én tartották, ami az északi féltekén a tavasz első napja. Majd az amerikai egyetemi hallgató 22-én mozgalmat indított a Föld védelméért, aki azóta az alternatív energiaforrások kutatója lett. 2009-ben Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére az ENSZ április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjá”-vá nyilvánította.
Az emberiség túlterjeszkedése szinte már elpusztította az élővilágot. Az IPBES ( „Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services, az ENSZ környezetvédelmi programja) jelentése szerint:
A szárazföldi területeknek a 75%-át, a tengereknek és az óceánoknak a 65%-át alakította át az emberi tevékenyég.
• Az ökoszisztémák kiterjedését és állapotát jelző mutatók 45%-al csökkentek és ez éves szinten további 4%-al csökken.
60 milliárd tonna megújuló és nem megújuló erőforrást nyerünk ki évente a természetből.
A vizes élőhelyek 85%-a eltűnt 1700 és 2000 között, de ez jelenleg háromszor gyorsabb ütemben fogyatkozik.
• Az erdőkből 32 milliónyi hektár tűnt el 2010 és 2015 között.
• Az őshonos fajok állománya 20%-al csökkent.
• Az emberi tevékenység 1 millió fajt fenyeget kipusztulással.

Az ember jóllétéhez a természet számtalan segítséget nyújt. Ilyen pl. az ökoszisztéma, a víz körforgása, fotoszintézis stb. De ezek a természet adta javak vészesen fogynak. „Nem különös, hogy a bolygó legintelligensebb lénye elpusztítja a saját lakóhelyét?”-Jane Goodall

A természet az emberi egészség valamennyi dimenziójának alapja. Mit tehetsz azért, hogy megóvd a természetet és a Föld természetes élő világát?
-Zöldítsd a környezetet, akár az erkélyeden is, balkonokkal!
-Komposztálj!
-Éheztesd a kukát!
-Ne pazarolj!
-Válts zöld közlekedésre!
-Csatlakozz közösségünkhöz, az Öko Zsibongóhoz, ahol profi szakértőkkel tudsz konzultálni és tenni azért, hogy Földünk tovább éljen, ezáltal Te is! Ez mindnyájunknak fontos, becslések szerint erre 9 évünk maradt. Cselekedj!

Tudtad?
-A Földünk vízkészletének csupán 3%-a édesvíz. A tengereinkben és óceánjainkban annyi van, hogy a szárazföldeket is betudnánk velük teríteni 152 méter magasan.
-Svéd tudósok szerint 4.36 milliárd évvel ezelőtt a Föld bolygó ütközött egy Theia névre hallgató kőzetbolygóval, és a Föld lecsapódó darabkáiból született meg a bolygónk egyetlen állandó természetes holdja.
-Az Andokban nagyobb a gravitáció, mint a Hudson-öbölben, ennek oka valószínűleg az, hogy a Föld nem tökéletesen gömb alakú.
-Több millió évvel ezelőtt bolygónk lila színű volt. Tudósok szerint ennek oka az volt, hogy az ősi mikróbák a zöld színű klorofilltól eltérő molekulát alkalmazhattak, így hasznosították a napsugarakat és az organizmusokat lila színnel látta el.

„Legyen neked a pázsit a te szőnyeged
És a fenyő a te napernyőd
A szél a te ruhád
A víz a te jádeköved.”
Li Ho

Nyári Szimonetta