„Sötétzöld sátoros erdőben járok. Kevély tölgyfák alatt Szerény virágok. A fákon madarak, Virágon méhek. Ott fönn csattognak, itt Lenn döngicsélnek. Nem rengedez sem a Virág sem a fa; Hallgatják a zenét Elandalodva.”
Petőfi Sándor

A madarak és a fák napja 1906. óta a Föld napjának a testvér ünnepe, melyet minden évben május 10-én tartunk. A hagyomány már több, mint 100 éves. Miért is fontos ez a nap? Mert…
„Évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében.” Hermann Ottó magyarországi tudományos madárkutatás megalapozója.

Bele gondoltál már abba, hogy milye lenne madarak és fák nélkül a világ? Nekem az első gondolat, ami egyből eszembe jut, hogy nem csak üres lenne nélkülük a világ, hanem egy szép tavaszi reggelen a madárcsicsergés, a madarak dallama is eltűnne a föld felszínértől. Csak zúgó-búgó autók zaja maradna, ami valljuk be nem túl kecsegtető. De ennél azért jóval többről van szó!

“Fa nélkül egy fillért sem ér a táj.
S üres a fa, ha nincs rajta madár.
Én azt hiszem nem kelne föl a nap,
Ha nem lennének fák és madarak.”
Horváth Imre: Fák és madarak

Az ökoszisztéma működésében a madarak kulcsfontosságú szerepet töltenek be. Hatással van az egészségre, a gazdaságra és az élelmiszer előállításra is. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye szerint a madarak nélkül lehet, hogy térdig gázolnánk a gerinctelen élőlényekben, rovarokban. Egy nemrég megjelent kutatás szerint a madarak 400-500 millió tonna rovart fogyasztanak el évente. A beporzásban is nagy szerepet kapnak, hiszen nem csak a méhek és a lepkék végzik el minden évben ezt a munkát. Dél-Afrikában például a zsálya fajok egynegyedének beporzását madarak végzik. A természet takarítóiként is működnek: a keselyük látványa általában rossz érzéssel töltenek el bennünket pedig szerepük a mindennapi életben elengedhetetlen. Egy elhullott állat maradványait akár egy óra alatt képesek eltakarítani, ezzel számos fertőzést, mint pl. a tuberkulózis terjedését megakadályozva. A madarak egy új növényvilágot is létre hozhatnak, akár a tengeren túl is. Az elfogyasztott magvakat utazásuk során az ürülékükkel terjesztik és olyan élőhelyekre is eljuttathatják a növényeket, ahol már kipusztultak. Ők tartják fent az egyensúlyt a növények, a növényevők, a ragadozók és a zsákmány állatok között.

De most nézzük, milyen lenne fák nélkül a világ… Szerintem mindannyian egyetértünk, hogy az élet megszűnne létezni!
Napjainkban egyre több erdőtűzről számolnak be a híradások, amik óriási károkat okoznak az egész világon. Mi is a fák pontos szerepe? Feladataik a szén tárolásától kezdve a talaj megőrzésén át egészen a vízciklus szabályozásáig terjednek. Ezenkívül nem csak az élelmezési rendszert támogatják, hanem rengeteg faj számára biztosítanak otthont. Mióta az ember, kb. 12 000 évvel ezelőtt elkezdte a mezőgazdaság gyakorlását, a világ becsült 5,8 billió fájának csaknem felét irtotta ki, állítja a Nature folyóiratban közzétett 2015. évi tanulmány. Az erdők 32%-al csökkentek az iparosodás kezdete óta, a Földön élő 3 billió fából 15 milliárd fát pusztít el az emberiség évente. „Ha megszabadulunk az összes fától, egy olyan bolygón fogunk élni, amely valószínűleg nem lesz képes tovább fenntartani minket.”- mondta Isabel Rosa, a walesi Bangori Egyetem környezeti adatainak és elemzésének oktatója. A kipusztulás nem csak az erdők élővilágát fenyegetné, hanem az erdőkön túli életet is. A bolygó éghajlata is megváltozna drasztikusan. A fák szerepet játszanak a vízciklus létrejöttében, lokalizált hűtési hatásuk is van, eltávolítják a szén-dioxidot a légkörből és jót tesznek a mentális jólétünknek is.

Egy szó, mint száz… Ne hagyjuk, hogy a természet előpusztuljon ezzel együtt az emberiség is. Építs madárodúkat, tegyél ki friss vizet és eledelt a madaraknak. Ültess minél több fát, alakíts ki otthonodban minél több zöld övezetet és csatlakozz az Öko Zsibongó közösségéhez, ahol profi szakemberektől tanulhatod meg a legapróbb trükköket az ökoszisztéma fenntartásához!

Találkozzunk május 22-én az Öko Zsibongón!

Nyári Szimonetta